دیتالاگر دما و رطوبت چیست و چگونه کار میکند؟

در این مقاله به بررسی دیتالاگرها میپردازیم و انواع آن را مورد مطالعه قرار میدهیم.

 

 

دیتالاگر چیست؟

به طور کلی به هر دستگاهی که اطلاعات را جمع آوری و ثبت می‌کند دیتالاگر(Data logger)  گفته می‌شود.این اطلاعات می‌تواند شامل دما، رطوبت، فشار و حتی ترافیک جاده باشد. دیتالاگر اطلاعات اندازه گیری شده توسط حسگرها را بر اساس زمان یا مکان (مختصات جغرافیایی) آنها ثبت می‌کند.

دیتالاگرها کاربرد های بسیار زیادی دارند که برخی از آنها عبارتند از:

  • صنایع داروسازی
  • صنایع تولید مواد غذایی و لبنیات
  • هواشناسی
  • حمل و نقل جاده ای
  • صنایع پتروشیمی
  • صنایع توزیع (دارو، مواد غذایی و …)
  • دام و طیور

 

انواع دیتالاگر:

همانطور که گفته شد دیتالاگر انواع مختلفی دارد. یکی از پرکاربردترین آنها دیتالاگر دما و رطوبت است که در بسیاری از صنایع نقش مهمی دارد. در واقع هرجایی که وضعیت دما و رطوبت به هر دلیلی حائز اهمیت باشد از دیتالاگر دما و رطوبت استفاده می‌شود. این دیتالاگرها را میتوان به چند شکل دسته بندی کرد.

 

تعداد حسگر:

دیتالاگرهای دما و رطوبت میتوانند اطلاعات یک یا چند حسگر را همزمان جمع آوری و ذخیره کنند. به دیتالاگرهایی که از چند حسگر پشتیبانی می‌کنند دیتالاگر چند کاناله یا چند سنسوره (مثلا 4کاناله یا 4 سنسوره) گفته می‌شود.

دیتالاگرهای چند سنسوره می‌توانند حجم بیشتری از اطلاعات را در خود دخیره کنند. همچنین مدیریت یک دیتالاگر چند سنسوره بسیار آسان‌تر از مدیریت چند دیتالاگر تک سنسوره می‌باشد. از این رو وقتی نیاز به بیش از یک حسگر باشد معمولا از این نوع دیتالاگرها استفاده می‌شود. ضمناً این دستگاه‌ها قیمت بالاتری دارند و به نسبت دستگاه‌های تک سنسوره دارای ابعاد بزرگ‌تری هستند.

دیتالاگر دما و رطوبت آنلاین یا آفلاین:

دیتالاگرها را می‌توان به دو دسته آنلاین و آفلاین تقسیم کرد. دیتالاگرهای آفلاین بر اساس میزان حافظه دستگاه و حجم اطلاعات دخیره شده تا مدتی اطلاعات را در خود ذخیره می‌کنند. بعد از آن می‌توان اطلاعات آنها را استخراج کرد در غیر این صورت اطلاعات جدید به مرور جایگزین آنها می‌شود.

دیتالاگرهای آنلاین به ما این امکان را می‌دهد که به صورت آنلاین اطلاعات ثبت شده را روی موبایل، کامپیوتر و یا وبسایت مشاهده کنیم و و اگر تغییری در تنظیمات لازم بود انجام دهیم.

قابلیت حمل:

برخی از دیتالاگرها قابل حمل نیستند و به صورت دائم در یک مکان مشخص مورد استفاده قرار میگیرند این دستگاه‌ها در مکان‌هایی مثل سردخانه‌ها، انبارها، ایستگاه‌های هواشناسی و خودروها به کار برده می‌شوند.

اما دسته‌ی دیگری از دیتالاگرها وجود دارد که به آنها پرتابل (Portable) گفته میشود. این دستگاه‌ها برای وقتی که محل استفاده آنها متغیر است کاربرد دارد. از مهمترین استفاده آنها میتوان به جعبه های حمل دارو و واکسن (Cold box) اشاره کرد.

 

ویژگی‌های نرم‌افزاری:

دیتالاگرها معمولا دارای نرم‌‌افزار مختص به خود هستند. مهمترین کاربرد های این نرم‎‌افزارها انجام تنظیمات دستگاه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده توسط آنها به صورت نمودار، جدول و …است. یک نرم‌افزار خوب میتواند سهولت استفاده و قابلیت‌های دیتالاگر را تا چند برابر افزایش دهد.

 

در این مقاله سعی شد اطلاعات عمومی دیتالاگر ها در اختیار شما قرار داده شود. برای کسب اطلاعات تخصصی و مشاوره رایگان میتوانید با تلفن 021-44043473 تماس بگیرید.